Vyberte stránku

V sobotu 28.2. jsme se s Jirkou Vybíhalem účastnili kurzu kvůli získání trenérské licence C. Vesměs se dá říct, že kdo někdy hrál fotbal, nedozví se skoro nic nového. Přesto pár zajímavostí zaznělo a myslím, že ne každý ví jak se starat o své tělo před, při a po zátěži. MUDr. Tenora měl na úvod zajímavou přednášku ze zdravovědy. Mluvil například o strečinku. Osobně jsem si myslel, že slouží pouze k protažení.

Skutečnost je taková, že správný strečink napomáhá vyrovnávat svalové disbalance, které jsou důsledkem posilování pouze vybraných svalových partií. Tzn. některé svaly posilujeme pravidelně, jiné skoro vůbec (např. kdo \“špatně\“ běhá). Pro aktivní hráče to znamená riziko různých \“netradičních\“ zranění (viz. Rosický) a může mít nepříjemné důsledky zejména v pokročilejším věku. Právě kvůli tomuto je strečink důležitý už i v žákovských kategoriích. Naprosto nedostatečné je provádět tato cvičení pouze dvakrát týdně. Minimum je údajně čtyřikrát, idelní je každý den. Strečink navíc zlepšuje rozsah pohybu v kloubech.

Pitný režim. V poslední hodině před utkáním by měl hráč vypít zhruba 0,4l tekutin. Po zápase by se správně měly tekutiny doplnit podle úbytku váhy a to tak, že za každé shozené kilo bychom měli vypít 1,5l tekutin. Pít bychom měli tekutiny které nezatíží žaludek. Tzn. vodu, čaj, šťávu. Špatné je cokoliv s bublinkami nebo třeba džus. S tím souvisí i jídlo. 4 hodiny před zápasem a 1 hodinu po zápase bychom neměli jíst. Zároveň to co sníme před tím by mělo být lehké. Co se týče klasického pozápasového piva – je naprosto nevhodné, stejně jako veškerý alkohol. Únava svalů je totiž důsledek tvorby kyseliny mléčné, která se odbourává v játrech. Tím, že játra po zápase zatížíme odbouráváním alkoholu, zpomalíme regeneraci svalstva. A to pak v pondělí bolej nohy…

Zajímavé byly též dotazy na klasické situace. Jak hráči pomoci, když si vyrazí dech? Nijak! Tělo se s tím vyrovná samo, je to jen chvíli nepříjemné. Stejně tak při zásahu do slabin. Postižené místo je možné zchladit, ale jinak se dá pouze čekat až bolest odezní. Pouze pokud by neodeznívala po velké ráně, je dobré zajít na kontrolní UZV vyšetření. Pouze pokud se někdo dusí po vdechnutí jídla nebo předmětu, má smysl provést Heimlichův manévr (obejmutí postiženého zezadu, spojit ruce na horní části břicha a prudké stažení břicha).