Vyberte stránku

Každý z fotbalových funkcionářů, hráčů a vlastně každý kdo je jen trochu v obraze ví, že současný fotbal už není jen výchova mládeže a materiální zajištění pro družstvo mužů. Prakticky každý klub, i ten hrající nejnižší okresní soutěže, je závislý na finančních zdrojích kterými by pokryl náklady na chod klubu, které stále rostou. V dobách našich otců a dědů hráči povětšinou hráli fotbal za své město či vesnici. Dnes je fotbal byznysem, kde každý hráč má svoji cenu, a tak se k tomuto také přistupuje.

Velkou výhodou každého klubu je, když vychováývá mladé hráče, kteří mají odpovídající úroveň. Kdo toto nemá, je odkázán na nakupování hráčů. V současné době ani zdaleka nehrají prim mužstva s nejlepšími odchovanci, ale mužstva, která disponují největším balíkem peněz. Částky za přestupy a hostování tvoří podstatnou část rozpočtů. I ve Vavřinci se pravidelně potýkáme s nedostatkem financí, jehož důvodem je především zanedbaná práce s mládeží v předchozích letech. Tuto velkou chybu se nyní snažíme ze všech sil napravit. Tím si ale podstatně zvyšujeme náklady na chod klubu, a tak jsme nuceni obracet každou stokorunu.

Podobnými problémy se běžně zaobírají téměř všechny kluby. Pro vaši představu o hospodaření klubů menších i větších jsem na idnes.cz narazil na zajímavý článek, který vcelku výstižně charakterizuje současnou finanční situaci. Pod článkem jsou uvedeny částky potřebné pro chod klubu na jednotlivých výkonnostních úrovních. Samozřejmě, že to jde vést i levněji a stejně tak i dráž, to záleží na konkrétním klubu. Ale dle vlastních zkušeností si myslím, že tyto částky řádově odpovídají skutečnosti a pro hrubou představu dobře poslouží.

Kolik stojí fotbal? Platí ho i Kašpárkova pizza