Vyberte stránku

Letos jsme poprvé měli možnost využít naší nové vyčesávací brány k jarnímu vyhrabání trávníku. Bránu jsme si pořídili z vlastních finančních rezerv klubu už v minulém roce, ale při prvních testovacích pokusech jsme zjistili, že traktorek je pro její vlečení příliš výkonnostně slabý. Když jsme nastavili potřebnou hloubku záběru, traktorek se zastavoval.

Tak jako loni, jsme i letos podali žádost na finanční dotaci na nákup nového traktorku. Loni naše žádost byla zamítnuta a letos na výsledky výběrového řízení ještě čekáme. Do té doby jsme požádali Pavla Nečase, zdali by nám s vyčesáním pomohl on. Souhlasil, a tak jsme mohli plně otestovat a použít vyčesávací bránu v plné zátěži s patřičnou hloubkou záběru.


Jen pro upřesnění. Provzdušňovací brána slouží pro odstranění zbytků suché a staré trávy. Oproti vertikutaci nemá zasahovat do zeminy. Výsledek naplnil naše vysoká očekávání a hřiště jsme zbavili sněžné plísně. Nemusíme tak hřiště vyhrabovat ručně hrabičkami. Trvalo nám to dlouho, dalo to moc práce a stejně jsme to neměli tak důkladně. Vyčesané zbytky trávy posbíral správce sekačkou. Další den jsme hřiště nahnojili a zavlažili plnou dávkou (60 m3).


Se zbytky staré trávy máme na naší hrací ploše dlouhodobé starosti, a tak by mohla vyčesávací brána naše problémy vyřešit. V průběhu sezóny ji totiž můžeme používat opakovaně.

Vertikutaci zřejmě provedeme v pozdějším období, kdy to bude pro trávník příhodnější. Vertikutační nože totiž naříznou kořenové odnože a díky tomu tráva zhoustne. Na začátku dubna je však příliš brzy.

V letošním roce ještě plánujeme ve spolupráci s SDH Vavřinec ošetření proti pleveli. Ošetření proti pleveli a další potřebné služby nám zajišťuje PFM – Greenvia.  Žádné další výraznější servisní zásahy v letošním roce neplánujeme.