Vyberte stránku

Tělovýchovná jednota Vavřinec má od letošního března k dispozici novou sekačku Wisconsin W3174.

Sekačka Husqvarna CTV 220 Twin

Nová sekačka Wisconsin a stará Husqvarna
Nová sekačka Wisconsin a stará Husqvarna

Původní sekačka Husqvarna byla zakoupena obcí Vavřinec při výstavbě nového travnatého hřiště v roce 2009. V té době jsme byli v péči o travnaté hřiště úplnými začátečníky a tak jsme se společně se zástupci z obecního úřadu vydali do několika sousedních klubů na výzvědy.

Výsledkem bylo zakoupení sekačky Husqvarna CTV 220 Twin za bezmála 100 tisíc korun. Sekačka věrně sloužila celých dvanáct sezón. Nutno v této souvislosti zmínit pravidelný servis a až otcovskou péči dnes už bývalého správce hřiště pana Rudolfa Meluzína.

Přeze všechnu zmíněnou snahu nebyla tahle sekačka úplně ideálním řešením pro potřebu fotbalového oddílu. Neuměla posíct trávu úplně nakrátko, při mokré trávě se velmi často ucpal sběrný tunel, při husté trávě nestačila sekat. V roce 2018 jsme si navrhli a nechali vyrobit provzdušňovací bránu, ale sekačka neměla dostatek výkonu, aby ji utáhla. O příspěvek na novou sekačku jsme v minulosti už dvakrát žádali v dotačních programech Jihomoravského kraje, bohužel neúspěšně.

Sekačka Wisconsin W3174

Nová sekačka Wisconsin W3174 je v podstatě ve všech parametrech lepší. Seče rychleji (až 13 km/h), takže namísto 3,5 hodiny správce poseče hřiště už za 2 hodiny. Za rok to dělá až 75 hodin časovou úsporu. Dokáže sekat mokrou trávu, má větší sběrný tunel, o polovinu větší koš, který je vyklápěný elektricky. Signalizace plného koše automaticky vypne sečení, takže se sběrný tunel neucpe. Mezi další výhody patří velmi nízký pokos a dvojnásobně prodloužené servisní intervaly (50 mth). Do budoucna je možno dokoupit další příslušenství, jako třeba kartáč na údržbu umělého trávníku.

Nová sekačka Wisconsin W3174
Nová sekačka Wisconsin W3174

Ještě jednu velkou výhodu má nová sekačka. Má totiž dostatek výkonu na to, aby utáhla provzdušňovací bránu. Už jsme to i úspěšně vyzkoušeli. Na hřišti se dlouhodobě potýkáme s travní plstí. Ta zhoršuje zdraví trávníku a způsobuje choroby. Je jí na hřišti tolik, že ani tři vertikutace ročně nestačí. Nyní už konečně může správce zapřáhnout provzdušňovací bránu a každý měsíc hřiště vyčesat. Radost z nové sekačky je tak dvojnásobná.

Na novou sekačku jsme hodně dlouho čekali. Jsme moc rádi, že ji máme a můžeme naši péči o travnatou plochu zase trochu zlepšit. Současná cena sekačky je 272 tisíc Kč. Nám se podařilo dohodnout cenu loňskou – 204 tisíc Kč a hradila ji Obec Vavřinec. Moc děkujeme.

Štítky