Vyberte stránku

muzi-podzim-2014Sychravé podzimní počasí přilákalo na sobotní utkání jen pár diváků a atmosféra na rozlehlém stadionu tak byla spíše pohřební než fotbalová. I na náš silvestrovský fotbálek se ve Vavřinci přijde podívat víc lidí, než kolik chodí na fotbal v tomto městě.

Místní hřiště svými rozměry připomíná spíše ranvej pro Boeing a pro ty, kdo jsou zvyklí na menší vesnické rozměry, je to opravdu změna. Na hřišti bylo tolik místa, že když jsme hru roztáhli do lajn, tak jsme měli problém lajdácky podhuštěným míčem dokopnout ke svému spoluhráči na vedlejším postu. Rozměry nám však paradoxně spíše pomohly, protože naše gólové akce se zrodily u pravé postranní čáry, kde po delší době kraloval Anty Nečas. Přitom jsme právě po této straně čekali spíše ofenzivu domácích, která nás v domácím zápase v podstatě porazila. Oba sobotní góly nesly výrazný rukopis Radima Přikryla, který byl zase jednou produktivní.

Celkově lze říct, že k vidění nebyl moc pěkný fotbal, ale daly se najít i pohledné kombinační akce. Domácí tým byl chvílemi snad ještě horší než my, což se nám na podzim zase tak často nestávalo. Soupeř se přes množství pokažených přihrávek dostal do několika šancí a to zejména po velmi dobře zahrávaných centech ze strany. Několikrát míč propadl a poskakoval klubkem hráčů na našem malém vápně. Z podobné situace se také zrodila největší šance Letovic v první půli, když takto propadnutý míč napálil domácí hráč do tyče a odražený míč lapil s velkou dávkou štěstí Musil.

Vavřinec se snažil využít velkého prostoru na hřišti k založení útoků po zemi a omezit tak ne příliš efektivní nakopávané míče. Opakovaně jsme se díky tomu dostávali na soupeřovu polovinu s míčem u nohy jen s minimálním úsilím. Jen ta kreativita v předfinální a finální fázi občas trochu chyběla. Do střeleckých pozic se prosadili Kovařík, Vybíhal a Fabiánek, ale jediný gól první půle vstřelil až kanonýr Radim Přikryl, který utekl obráncům a přehodil vybíhajícího brankáře – 0:1. O půli jsme byli pokáráni za malou aktivitu v útočné hře a příliš volné bránění hráčů. Levá strana byla často zhuštěná, ale na pravé straně dostával dostatek prostoru Anty, kterého velmi laxně bránil domácí hvězdný záložník.

Jak rozhodně nevypadá laxní bránění, předvedl trenérovi i domácím fotbalistům Jirka Fabiánek, který víc než zodpovědně plnil roli štítového záložníka a stylem hry připomínal buldozer v kopačkách číslo 12. Ikdyž byl v soubojích obvykle pozdě, bolelo to vždy ty druhé a na protiútok jim nezbyly ani síly ani dostatek zdravých končetin. Letovičtí přesto několikrát zaveleli k útoku a vytvořili si několik velmi slibných šancí. Přímý kop z vápna zastavila zeď, samostatný útok po kombinaci před vápnem vyřešil Musil a hned několikrát domácí předvedli, co všechno se dá spálit po velmi dobrém centru. Vyrovnání se přesto dočkali. Přímý kop se odrazil od břevna přímo do dobíhajícího útočníka, který jej kdovíčím dopravil do vinglu – 1:1.

Letovice se dál snažily zlobit, ale naštěstí je často zastavila nepřesnost. Vavřinec se tou dobou snažil oživit svoje útočné snahy, ale šancí jsme měli méně než soupeř. Kvůli zdravotním obtížím přepustil Sígl místo Burgetovi a Vybíhal Kubíkovi. Utkání tak pomalu spělo k remíze, přestože se v závěru hra přelévala od jedné branky ke druhé. V nastaveném čase pustil (do té doby velmi přísný) rozhodčí útočný faulíček Radimu Přikrylovi, který pak postupoval sám na brankáře a po kličce byl složen k zemi. V tom se vedle něj zjevil krokem nešetřící všudybyl Franta Kubík a míč dopravil z několika decimetrů do branky. Všichni přítomní se nejprve ohlédli po rozhodčím, jak tuto situaci rozsoudí, ale ten ukazoval do středu hřiště a oslavující Vavřinec tak na rozdíl od minulých zápasů rozhodně nemůže lamentovat na muže v černém.

Domácí si zanadávali, rozhodčího poslali kam se dalo, obdrželi kupu karet, ale s výsledkem se už nic nestalo, protože rozhodčí zápas raději hned ukončil. Večerní zakončení podzimního fotbalového snažení v teple u krbu tak bylo o poznání veselejší než předešlé pozápasové tiskovky. Jen ten trenér Štolpa tam chyběl. Jel se totiž podívat do Itálie na Juventus. Vzledem k tomu jak byl okouzlen, je docela dobře možné, že od ledna začneme pilovat italské catenaccio.

Hledání pozitiv na podzimní části vyžadovalo trochu přemýšlení. Nabízelo se třeba 6 bodů získaných venku. Za to největší jsme nakonec vybrali naši jarní neporazitelnost, která bude trvat minimálně 5 měsíců (zápas v Letovicích byl předehrávkou 1. jarního kola). Na předposlední Kořenec ztrácíme jen 2 body a tohoto soupeře přivítáme na jaře doma. Záchrana tak je pouze v našich rukou.

Statistika

Letovice – Vavřinec 1:2 (0:1); Góly: 21. Přikryl Radim (Kovařík), 90. Kubík (Přikryl Radim); Rozhodčí: Král, Hřava, Dvořák; ŽK: Rybář J.

Sestava: Musil T. – Rybář J., Sígl (75. Burget), Přikryl Roman (c), Slouka – Vybíhal (56. Kubík), Fabiánek & Fabiánek, Nečas –, Přikryl Radim, Kovařík

Nenastoupil: Kakáč

Realizační tým: Štolpa, Blézl, Hudec Martin a kdosi kulatej v beranici