Vyberte stránku

pokračování: Odchody hráčů likvidují…

Bez cizinců se již naše liga opravdu neobejde a zastavit propad kvality v porovnání s ostatními zeměmi by mělo být prioritou nejen pro naše tradiční pohárové zástupce. Krom cizinců by druhým zdrojem kvalitních (a levných) fotbalistů měly být mládežnické akademie tuzemských týmů. Velké úspěchy mládežnických reprezentací, podpořené českým systémem výchovy mládeže, naší lize nabízejí několik velmi kvalitních ročníků.

Top hráči, kteří zazářili nejvíce, samozřejmě vzápětí odešli do zahraničí. Během posledního roku to byli např. Necid, Fenin, Šimůnek, Kalouda, Mišun, Holek, Mazuch, Kozák a další. Odešli tedy tahouni úspěšné loňské repre U20 a letošní repre U19. Vesměs jsou to hráči, kteří rostou pro seniorskou reprezentaci. Některým přestup uškodil, jiným pomohl, ale takové obrovské finanční kompenzace, které k nám za tyto hráče přitekly, nelze v našich podmínkách odmítat.

Doteď jsme se ovšem bavili o několika hráčích těchto reprezentací. Kde je zbytek? Střeštík, Oklešťek, Kuncl a Mareček válí v Brně. Žolík Mareš se neprosazuje v Teplicích. Kúdela zkusí prorazit v Boleslavi. Suchý a Janda nastupují ve Slavii, Gecov je v Liberci, Mičola nastupuje za Baník. A co skvělý ročník letošní devatenáctky? Řezník, Polák, Morávek, Zeman, Vošahlík, Heidenreich a další? Všichni už mají ligové zkušenosti a polovina z nich patří k oporám svých klubů. V našich mladících je síla a slabší úroveň naší ligy nám krom slziček na tváři zároveň nabízí i možnost, aby se v dřívějším věku prosazovali mladí dravci, kteří fotbalově porostou.

Vynikajících výsledků v poslední době dosahovala v dorosteneckých kategoriích Olomouc, která vychovala několik kvalitních hráčů (Petr, Heidenreich,…). Z moravských klubů je tradiční líhní Ostrava (Mičola, Řezník, Wojnar) a také Brno (Borák, Šural), které však za silnou generací má nyní trošku mezeru. Tito a spousta dalších hráčů tvoří budoucnost ligy. Najdeme mezi nimi skvělé rychlostní typy i brilantní techniky s vynikající kopací technikou.

Ale k čemu nám to bude, když rychlost hry v naší lize se blíží podprůměru Evropy? K čemu nám je, že jsou čeští trenéři v zahraničí ceněni, když na fotbal se často nedá koukat? Váhavá a pomalá rozehrávka, otřesné množství simulování (!!!), otřesně pomalý přechod do útoku, atd. Naše liga nejenže pomalá vypadá, ale taky se hraje v pochodovém tempu! Sparťan Patrik Berger tvrdí, že z placu jde stejně unavený jako v Anglii, ale když to pak vidí v televizi, je v tom astronomický rozdíl. Když není problém v kondici hráčů, kam tedy on a ostatní vložili onu energii v zápasech naší ligy?

Rychlé první tři kroky jsou základ, praví obecné pravidlo. Jenže pokud tyto tři kroky využiji k rychlému startu, kličce a přihrávce či střele, je radost to vidět. Pokud tyto první tři kroky využiji k tomu abych dostal rameno před soupeře a mohl upadnou s tím, že mi to rozhodčí určitě pískne – z toho bolí oči. Proč je Švento ceněn jako vynikající hráč? Proč Krajčík? Mají solidní techniku i rychlost, ale tu má řada hráčů. Jenže konkrétně tito dva hráči dokáží to co u nás málokdo. Vzít míč a zrychlit hru. Kolmou přihrávkou nebo ještě lépe – ve sprintu s ním přejít 20 nebo i 50 metrů a poslat centr před branku. Zkrátka během pár vteřin přejít ze své půlky před soupeřovu branky, z obrany do útoku.

Až se příště podíváte na ligu, schválně si spočítejte kolik napočítáte útoků, kdy se jeden tým dostane během 15 vteřin k soupeřově brance. A pak tyto situace porovnejte s libovolnou zahraniční soutěží. A nemusí to být zrovna Holandsko nebo Anglie. A pak si také všimněte kolikrát si při obvyklé rozehrávce vzadu vymění míč stopeři. Tato taktika se mnohokrát osvědčila v kvalitních týmech. Jenže po nich následovala přesná rozehrávka a přechod do útoku. U nás je obvyklý spíše nákop na soupeřovi obránce. Jak je to krásně neúčelné a hlavně nekoukatelné!

Jan Rajnoch – reprezentant a hvězda ligy – přijde do Chotěbuzi – do „průměrného“ bundesligového týmu. A nestačí se koukat, jak to kolem něj lítá. Takovéto i lepší týmy přece naše nejlepší týmy v pohárech poráželi. Jak je možné, že je v nich nyní takový rozdíl? Rajnoch se tam jistě chytí. Určitě má na to, aby přepnul na vyšší rychlost, ale proč k této rychlosti nebyl vychován? Proč to po něm nikdo nechtěl u nás, když každý ví, že fotbal je nyní mnohem dynamičtější než býval?