Vyberte stránku

Každou chvíli čtu články o tom, jak do zahraničí odchází další kvalitní fotbalista nebo dokonce reprezentant a bědování autora nad tím, jak neustále klesá úroveň ligy. Obojí je samozřejmě smutnou pravdou a odráží se to zejména na kvalitě hry v lize a také na pohárových neúspěších našich mužstev v Evropě. Nikde jsem se ale nedočetl, jak by se tato situace měla řešit. Vlastně spíše jak se řeší, protože kluby už řešení našly. Jestli je adekvátní posoudíme až časem, ale jinou možnost zřejmě naše liga nemá.

Když uvážíme stávající situaci: průměrný hráč v Gambrinus lize pobírá měsíční plat cca 35000 Kč (ve Spartě dvakrát až třikrát tolik) a k tomu bonusy, které tuto sumu výrazným způsobem navyšují (za vyhrané zápasy, za odehraná utkání, vstřelené branky, umístění týmu v lize, atd.). Při velmi hrubých počtech dostávám roční plat průměrného hráče mimo Spartu nějakých 750 000 Kč. Pokud se vžiju do role tohoto hráče a dostávám nabídku odejít do zahraničí, kde dostanu ročně 3 miliony Kč a více – neváhám a jdu. Proč? U nás v lize se finančně nezajistím na zbytek života a dostat se do reprezentace může jen hrstka vyvolených. Sportovně si možná uškodím, ale nikde není napsáno, že za rok ještě budu vydělávat fotbalem.

Odchodům tedy patrně nezabráníme, protože jsme v porovnání s jinými zeměmi chudší. Existují ovšem země, kde jsou platy ještě nižší a také tam mají kvalitní fotbalisty. A také jsou v zahraničí nižší soutěže, kde hráči nejsou tolik na očích a navíc se platově blíží našim podmínkám. Nakupování cizinců je už celosvětovým trendem a naše liga tímto dosud trpěla. Proč bychom i my nemohli přivádět kvalitní fotbalisty ze zahraničí? O tom, že se to už daří svědčí jména jako Džeko, Belaid, Tavares, Kerič, Mendy, Sylvestre, Toleski, Šumulikoski, Baffour, Šuškavčevič, Lazzaro a mnozí další. Slováků je navíc plná liga, to ale pro mě nejsou cizinci. Přesto jim nelze upřít, že naši soutěž zkvalitňují (Švento, Krajčík, Kisel, Hološko, Žofčák, Belic, …). Další jména, která se v blízké době můžou stát hitem jsou již připravena v kádrech ligových týmů: sparťan Bony Wilfried, slávisté Litteri a Cissé, teplické duo Ljevakovič, Mahmutovič, třetina kádru druholigového Mostu nebo „budějovický“ Hudson a mnozí další.

Nevydařená angažmá jsou samozřejmě doprovodným jevem (viz Gluščevič ve Spartě), ale bez dílčích neúspěchů nelze dosáhnout úspěchu. Téměř denně nyní plní stránky novin zprávy o testování Brazilců, Bosňanů, Chorvatů a dalších. Dobrých 8 z 10 těchto testů je neúspěšných a hráči se po dvou zápasech pakují domů. Hráče třetí kategorie u nás nepotřebujeme a na první kategorii číhají fotbalové velmoci. Druhá kategorie je naší doménou a je jen na skautingu a citu trenérů jak budeme úspěšní v jejich získávání.

Vždyť odkud se vzali neznámá jména jako Tavares, Belaid? Z Tours hrající druhou francouzskou ligu resp. nechtěný hráč slavného Interu Milán! Z chorvatské Cibalie Vinkovci přišel a rovnou zazářil Andrej Kerič. Džeko a Mahmutovič přišli z Bosenské ligy a po úspěšné aklimatizaci na farmě v Ústí n. L. se oba prosadili v Teplicích. Kdo budou další hvězdy a koho se podaří ulovit českým klubům? Sparta to tradičně zkouší seshora a angažuje hráče renomovaných evropských klubů. Plzeň, Teplice a další týmy naopak testují bezejmenné hráče z nižších zahraničních soutěží. Kdo bude úspěšnější ukáže čas, nicméně musíme uznat, že výpomoc ze zahraničí je nutná a je jen naše škoda, že jsme na to nepřišli dříve.

… toto je jen část, pokračování příště …