Vyberte stránku

Liga Mistrů

Od příští sezóny doznají velkých změn evropské klubové soutěže. V Lize mistrů se jedná o změnu v kvalifikační části, která bude nově rozdělena do dvou oddělených kvalifikací. Slavia jako mistr naší ligy se zůčastní kvalifikace pro národní šampiony. Ta má celkem 4 předkola. Slavia bude nasazena do 3. předkola a čekají ji relativně slabší soupeři. Jedná se o mistrovské týmy ze zemí, které nepatří do elitní evropské dvanáctky. Vyhne se tedy všem soupeřům z Anglie, Španělska, Itálie, Francie, Německa, Ruska, Rumunska, Portugalska, Nizozemí, Skotska, Turecka a Ukrajiny (Mistři těchto zemí jsou nasazeni přímo do skupin a další týmy hrají kvalifikaci pro NEšampiony).

Kluby z ostatních zemí jsou do jednotlivých předkol nasazováni podle žebříčku národních koeficientů. K nejsilnějším z nich patří mistr Belgie (Andrlecht nebo Lutych), Pireus, Curych, Steaua, Salzburg nebo třeba Slovan Bratislava. V prvním předole se střetne 6 nejslabších mistrů podle žebříčku. Ve druhém předkole bude 34 klubů, tedy 17 dvojic. 17 vítězů pak v třetím předkole doplní tři mistři (podle žebříčku mistři zemí na 13, 14 a 15 místě – tedy i Slavia). Deset vítězů si to pak ve čtvrtém předkole rozdá o 5 míst v základních skupinách LM, poražení z tohoto posledního předkola zamíří do skupin Evropské ligy.

Kvalifikace Ligy mistrů pro NEšampiony má jen dvě předkola – třetí a čtvrté. Třetí si zahraje deset klubů (i český vicemistr). Pět poražených zamíří do předkola evropské ligy. Na pět vítězů čeká ve čtvrtém předkole pět klubů z pěti nejlépe postavených zemí v žebříčku. Půjde o kluby ze třetích a čtvrtých míst ligových soutěží. Vítězové mají jistotu skupiny LM, poražení se přesunou do skupin evropské ligy. Pro ročník 2009/2010 bude rozhodovat koeficient za období 2003/2004 – 2007/2008.

Evropská liga

Nástupce Poháru UEFA se od příští sezóny stane Evropská liga, která se bude hrát jiným systémem než její předchůdce a také by měla být ekonomicky zajímavější pro samotné týmy. Evropskou ligu si zahraje celkem 160 týmů. Ty které projdou čtyřkolovou kvalifikací doplní celky vyřazené z předkola Ligy mistrů a společně utvoří dvanáct skupin. Celkem 48 týmů v těchto skupinách bude hrát systémem každý s každým a to (narozdíl od poháru UEFA) včetně odvet.

První dva týmy ze skupin poté postoupí do další, vyřazovací fáze, kde je zároveň doplní týmy ze třetích míst skupin Ligy mistrů. Dále se již bude pokračovat systémem playoff až do finále, které se bude hrát v německém Hamburgu 12. května 2010. S pohárem UEFA zároveň také skončí pohár Intertoto. Z Česka by se do příštího ročníku měl kvalifikovat vítěz poháru a zároveň celky ze třetího a čtvrtého místa v lize. Vítěz poháru ČMFS bude nasazen do 4. předkola, třetí tým ligy si zahraje 3. předkolo a čtvrtý tým ligy 2. předkolo.

Česko ztratí jednu pozici v LM

Klíč, podle kterého jsou týmy nasazovány do soutěží, je přehledně zobrazen v tabulce na této stránce: Access list 2009/2010. Vysvětlivky dole pod článkem:
CH = domestic champion – Mistr nejvyšší soutěže ve své zemi
N2 = domestic league 2nd-placed club – Druhý tým ligy
N6 = domestic league 6th-placed club – Šestý tým ligy
CW = domestic cup-winner – Vítěz poháru (u nás ČMFS)
CHQ = qualifying round for champions – Kvalifikace Ligy Mistrů pro mistry
NCQ = qualifying round for non-champions – Kvalifikace Ligy mistrů pro týmy, které nezískaly titul.

Pořadí zemí se upravuje každoročně podle výsledků týmů v Evropských pohárech. Náš národní koeficient v posledních letech prudce klesá, protože dobré výsledky z doby před 5 lety a dál už se nezapočítávají a v posledních letech jsme mnoho bodů neposbírali. Letos se to ještě neprojevilo, ale příští rok už do Ligy mistrů půjde jen mistr ligy, protože jsme klesli na 18. místo v hodnocení zemí.

Celkový koeficient je součet dílčích koeficientů za posledních 5 sezón. Koeficient země za jednotlivý ročník se počítá tak, že se sečtou body dosažené na hřišti a vydělí se počtem účastníků. V předkolech se vítězství do koeficientu počítá za jeden bod, v hlavních soutěžích je za dva body. Remíza v předkolech je za půl bodu, v hlavních soutěžích za bod.

Odkazy

Liga mistrů 2009/2010 – nový formát
Poháry UEFA a Intertoto končí. Nahradí je Evropská liga
Český klubový fotbal se propadl, ztratil pozici pro Ligu mistrů