Vyberte stránku

Často se zejména při zimní přípravě setkávám s hráči, kteří nepoužívají stulpny. Jsou to téměř výhradně nováčci, kteří nemají se zimní přípravou zkušenosti a neví co a jak. Stulpny nepoužívají vlastně v průběhu celé sezóny vůbec. Po většinu sezóny to vadit nemusí, ale když je deštivé a chladné počasí, tepláky vám často namoknou a už je taháte po zemi. Je to velmi otravné a limitující.

Takže stulpny jsou ideálním řešením. Teď jde o to při jejich koupi neprohloupit. Na výběr jsou dvě základní varianty a to:

  • bez ponožky (se třmenem)
  • s ponožkou

Stulpny bez ponožky

Jejich hlavní výhodou je nižší cena. Navíc může být u mladších hráčů problém s velikostí ponožky, neboť jim noha rychle roste. Ti dříve narození také pamatují tyto stulpny velmi opotřebované, často s utrženým třmenem. Stulpna pak nedrží na noze, musíte ji oblepit páskou, nebo stáhnout gumičkou. Dříve byly velmi rozšířené, ale dnes je vytlačují stulpny ponožkové. Cena okolo 100,- korun.

Stulpny s ponožkou

Oproti bezponožkové variantě jsou dražší. Jejich hlavní výhodou je mnohem lepší komfort. Třmen se vám neshrnuje, stulpna pěkně sedí na noze. Nejsou však stulpny jako stulpny. V našem klubu jsme v poslední době vyzkoušeli několik modelů.

Jadberg Match

Je nejlevnější ponožkovou stulpnou od Jadbergu. Na nártu nemá stulpna žádnou příměs elastanu, který by ponožku stahoval. Ta se po velmi krátkém čase vytáhne, na noze nesedí, což se dá říci i o holenní části. Stulpna se tak velmi brzo vytáhne, na nártu a šlapce nesedí, z lýtka padá. Musíte si ji stahovat páskou, ponožky jsou brzy díravé a podobně. Cena okolo 130,- korun.

Jadberg Derby

Stuplny o něco dražší než předchozí model, cena okolo 180,- korun. Oproti předchozímu modelu je celá z lepšího materiálu, na nártu, kotníku i nad lýtkem má příměsi elastanu, takže na noze pěkně drží. Je celkově odolnější.

Legea Mondial

U prvního týmu je používáme zhruba rok. Kvalitativně jsou srovnatelné se stulpnami Jadberg Derby, možná ještě o trochu lepší. Na nártu, na kotníku a nad lýtkem hodně stahují, naopak na holeni je dostatek místa pro chránič. Cena okolo 150,- korun. Celkově s nimi panuje velká spokojenost oproti levnější Jadberg Match je kvalita úplně někde jinde.

Umbro Elite X

Kvalita bez kompromisu. Mezi hráči jsou velmi oblíbené. Vzhledově podobné stulpnám Legea, materiál ale o poznání kvalitnější. Na lýtku navíc větrací průduchy. Cena kolem 250,- korun.

Toť zhruba vše. Začátečníkům snad spot pomůže se orientovat, zkušení borci mají určitě zkušeností se stulpnami dost a dost.

Souvislosti